Ανεξάρτητο Service και Τεχνική Υποστήριξη για τα Apple Mac, 7 Ημέρες την Εβδομάδα 10:00-20:00 > 6932469656



Torrents

Λερναία Ύδρα το Pirate Bay...




http://thepiratebay.ee

http://thepiratebay.cr

http://thepiratebay.mobi

Οι πάροχοι θα πρέπει να μπλοκάρουν τις πειρατικές ιστοσελίδες με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!




Μια νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ίσως αλλάξει τα δεδομένα στον χάρτη του Internet, καθώς με αφορμή μια διαμάχη στην Αυστρία έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα υποχρεούνται να αποκλείουν τις ιστοσελίδες που φιλοξενούν πειρατικό υλικό εάν λάβουν σχετική εντολή από την κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα, δύο εταιρείες  ζήτησαν από τον πάροχο UPC να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδα που προσφέρει δωρεάν live streaming ταινιών (των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα τους ανήκουν), αλλά η UPC αρνήθηκε αναφέροντας ότι δεν είναι υπεύθυνη για τέτοιου είδους θέματα από τη στιγμή που οι ενέργειες της ιστοσελίδας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις δικές της. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να τους δίνει εντολή για κάτι τέτοιο, ενώ σε περίπτωση που μπλοκάρουν την ιστοσελίδα θα είναι και πάλι εύκολη η παράκαμψη από τους χρήστες.

Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαφώνησε με τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτεί συγκεκριμένη σχέση μεταξύ του μέσου που καταπατά τα πνευματικά δικαιώματα και του παρόχου που το φιλοξενεί για να εκδώσει μια διαταγή απαγόρευσης.

Πάντως, το μπαλάκι θα πηγαίνει στην κυβέρνηση κάθε χώρας ώστε να αποφασίζει αυτή αν θέλει να πιέσει τους παρόχους για το μπλοκάρισμα πειρατικών ιστοσελίδων. Θα έχει ενδιαφέρον…

Στο προσκήνιο καινούρια μορφή του σχεδίου "κατά τής πειρατείας" SOPA!




Την περασμένη Πέμπτη, στην συνάντηση των μελών της Δικαστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, συζητήθηκε μια καινούρια μεταρρύθμιση όσον αναφορά στα πνευματικά δικαιώματα.
 
Αυτό θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act) που είχε αναστατώσει την παγκόσμια κοινότητα δύο χρόνια νωρίτερα.
 
Το SOPA κατατέθηκε στην αρχή ως μια λύση ενάντια στην πειρατεία στο Ιnternet. Εκτός από αυτό όμως έδινε την δυνατότητα στους κάτοχους των πνευματικών δικαιωμάτων να έχουν τον πλήρη έλεγχο πάνω στο τι δημοσιευόταν Ιnternet, να διαγράφουν posts αλλά και να θέτουν ολόκληρα site εκτός λειτουργίας.
 
Η παγκόσμια κοινότητα και φορείς από όλο τον κόσμο αντιτάχθηκαν στη λογοκρισία  που ήταν έτοιμη να ασκηθεί. Πολλά μεγάλα sites, όπως το Wikipedia, το Reddit και το Twitter σταμάτησαν την λειτουργία τους για ένα χρονικό διάστημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο.
 
Το τέλος του SOPA ήρθε λίγο αργότερα, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δε θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Αν και  πολλές μορφές του έχουν κάνει την εμφάνιση τους από τότε, καμία δε κατάφερε να βρει την υποστήριξη που χρειάζονταν ώστε να ψηφιστεί.
 
Αυτή τη φορά συζητάνε για μια εθελοντική δέσμευση ορισμένων φορέων, όπως διαφημιστές και ISPs, με τους κάτοχους των πνευματικών δικαιωμάτων. Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο τραγικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το SOPA.
 
Οι φορείς αυτοί, θα μπορούν να επιβάλουν από μονοί τους λογοκρισία, χωρίς να υπάγονται απαραίτητα σε νομοθεσία που θα τους το επιτρέπει.
 
Μπορεί το SOPA σαν νομοσχέδιο να είχε παγώσει, αλλά οι ομάδες προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων εξακολουθούν να αγωνίζονται, και με κινήσεις σαν και αυτή έρχονται όλο και πιο κοντά στη μείωση της ελευθερίας έκφρασης στο Ιnternet.

"isoHunt.to": Η επιστροφή του isoHunt στα torrents!




ο isoHunt επέστρεψε και αυτή την φορά έχει νέα διεύθυνση και από ό,τι φαίνεται και νέους ιδιοκτήτες. Μετά το πρόστιμο των 110 εκατομμυρίων δολαρίων από την δίκη με την MPAA το isoHunt είναι και πάλι online. isoHunt torrents και downloads για ολους... Ο κόσμος των torrents αποκτά ξανά ένα από τα σημαντικότερα μέλη του. Μετά τον συμβιβασμό και πρόστιμο $110 εκατομμυρίων στον ιδιοκτήτη του isoHunt, Gary Fung, το site εξαφανίστηκε από το web και από την λίστα των torrent trackers σε όλο τον κόσμο.

Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι πρόσφατα γιατί σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ενώ το isoHunt έκλεινε κάποιοι αποφάσισαν να διατηρήσουν “την ιστορική εικόνα του isoHunt” φτιάχνοντας παράλληλα το isoHunt.to ως αντικαταστάτη του παλιού isoHunt. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του isoHunt.to δεν έχουν καμία σχέση με το παλιό isoHunt.com και δεν λειτουργούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα torrents έχουν και πάλι την τιμητική τους μέσα από το όνομα του isoHunt αλλά με διαφορετική διεύθυνση στο web και διαφορετικά άτομα πίσω από το project. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η MPAA αυτή την φορά και τι πρόκειται να συμβεί σε έναν από τους διασημότερους torrent trackers του κόσμου.

Δύο επιπλέον έτη στην φυλακή θα εκτίσει ο συνιδρυτής του Pirate Bay!




Ένοχο για απάτη και χάκινγκ στην εφορία της Σουηδίας καθώς και στον τραπεζικό όμιλο Nordea έκρινε τον συνιδρυτή του Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg (γνωστός online ως Anakata), το περιφερειακό δικαστήριο Nacka στην Στοκχόλμη την Παρασκευή, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης δύο ετών. Ένοχος με αναστολή για χάκινγκ κρίθηκε και ο επίσης Σουηδός Mathias Gustafsson, ως συνεργός του.

Το 2009 ο Svartholm Warg και τρεις ακόμα συνάδελφοί του στο Pirate Bay καταδικάστηκαν σε έναν χρόνο φυλάκιση και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 46 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, για παραβίαση copyright μετά από καταγγελίες των Sony Universal Music και EMI. Η απόφαση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο στην Σουηδία αλλά και αλλού στην Ευρώπη (διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr στο άρθρο με τίτλο Ένοχοι οι ιδιοκτήτες του Pirate Bay - Απειλή Μπλακάουτ στην Ευρώπη).

O Warg άσκησε έφεση και έφυγε από την χώρα. Στην συνέχεια συνελήφθη στην Καμπότζη στην Νοτιοανατολική Ασία και επαναπατρίστηκε το 2012 για να εκτίσει την ποινή του στην Σουηδία (η απόφαση έγινε δεκτή και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο), οπότε και του αποδόθηκαν οι επιπλέον κατηγορίες, τις οποίες αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το δικαστήριο της Στοκχόλμης, ο 28χρονος Σουηδός κατάφερε να μεταφέρει 24.200 σουηδικές κορώνες σε άλλους λογαριασμούς στην Ευρώπη και προσπάθησε σε αρκετές διακριτές συναλλαγές να κάνει το ίδιο για να μεταφέρει 683.000 ευρώ συνολικά.

Τον Μάιο του 2009, μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον του, ο Anakata κάλεσε τους ομοϊδεάτες του στην λεγόμενη κατανεμημένη επίθεση της Σουηδικής κορώνας για να τιμωρήσει την δικηγορική εταιρεία που εκπροσώπησε τις δισκογραφικές εταιρείες, εντούτοις δεν είναι φανερό εάν οι κατηγορίες που οδήγησαν στην νεότερη καταδίκη του σχετίζονται με αυτή την ενέργεια.

Ο Svartholm Warg καταζητείται επίσης στην Δανία, όπου θεωρείται ύποπτος για απόπειρα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που τηρούνται στην πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος Σένγκεν (Schengen Information System), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Το Pirate Bay συνεχίζει να λειτουργεί και συντηρείται από άγνωστη ομάδα, καταχωρισμένο στα μητρώα .sx του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική. Στις 31 Μαΐου το Pirate Bay γιόρτασε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, 7 χρόνια μετά την εισβολή στα γραφεία του θυμίζοντας στο κοινό ότι «το Pirate Bay αναβιώνει ταχύτερα όταν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας τους κλέβουν τους server παρά όταν ο Tiamo μπεκρουλιάζει και κάτι κρασάρει ή ο Anakata κρυώνει και δεν υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει...»

Το συνδρομητικό Photoshop CC "έσπασε" σε μία μόλις ημέρα!




Η νέα έκδοση του Photoshop την οποία η Adobe διαθέτει αποκλειστικά πλέον μέσω συνδρομής, κυκλοφόρησε πριν 2 ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έκανε καθόλου δύσκολη τη ζωή των πειρατών.

Όπως γίνεται αναφορά σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, το Photoshop CC "έσπασε" σε μια μόλις ημέρα και ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του στα torrents. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ίσως να μην ήταν αναμενόμενη τουλάχιστον σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα αφού ένας από τους στόχους της πρόσφατης κίνησης από την Adobe στο να μεταφέρει τις κορυφαίες της εφαρμογές στο cloud και το συνδρομητικό μοντέλο, είναι η καταπολέμηση της πειρατείας.

Η πειρατική έκδοση του Photoshop CC κάνει χρήση της offline λειτουργίας της εφαρμογής η οποία ζητά τη σύνδεση με τους servers της Adobe για επαλήθευση της αγοράς, μία φορά ανά μήνα. Το Photoshop θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή πειρατικά προγράμματα όπως επίσης το Office της Microsoft για το οποίο η εταιρεία προχώρησε σε αντίστοιχο συνδρομητικό μοντέλο μέσω του Office 365, διατηρώντας όμως στην αγορά και την κλασσική πλήρη έκδοση.

Η εξέλιξη αυτή στην ουσία δεν αλλάζει τα σχέδια της Adobe η οποία σύμφωνα με την νέα πολιτική της, προσφέρει μια σειρά από επιπλέον υπηρεσίες σε κάθε συνδρομητή του Creative Cloud όπως online αποθήκευση αρχείων, online publishing και backup διαφόρων εκδόσεων των αρχείων.

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Οι καταδίκες για διαμοιρασμό/ανταλλαγή αρχείων (file-sharing) παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»



http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-115845

TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard

"BitTorrent Surf": Το extension που σου επιτρέπει να βρίσκεις και να κατεβάζεις torrents απ' ευθείας από τον Google Chrome!

https://chrome.google.com/webstore/detail/bittorrent-surf-alpha/ibpbofogepkkeoockhkfcgngjkimndlp


Σημάδια ζωής από το Demonoid με νέο .HK domain!




Πέντε μήνες μετά το  επεισοδειακό κλείσιμο του Demonoid από την Ουκρανική κυβέρνηση και τις συλλήψεις των διαχειριστών του από την INTERPOL στο Μεξικό, ο δημοφιλής torrent tracker δίνει και πάλι σημεία ζωής.

Συγκεκριμένα, πριν από δύο μήνες η Torrentfreak ανέφερε ότι ο tracker άρχισε ξαφνικά να λειτουργεί και πάλι, ενώ τώρα την εμφάνιση του έκανε και το νέο domain demonoid.hk (επανακατεύθυνση από το demonoid.me). Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα παραμένει offline αλλά η ύπαρξη και μόνο του νέου domain μαρτυρά μια κάποια δραστηριοποίηση στο Hong Kong.

Ευχάριστα νέα λοιπόν για τους πρώην χρήστες του Demonoid που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να το δούν να επιστρέφει…

Come.in: Νέα ιστοσελίδα που επιτρέπει την πρόσβαση σε αποκλεισμένα torrent sites!




http://come.in

Η ιστοσελίδα TorrentReactor αποφάσισε να αναλάβει δράση ενάντια στη συνεχώς αυξανόμενη λογοκρισία των ιστοσελίδων BitTorrent, εγκαινιάζοντας το νέο proxy site ‘come.in’ που πέραν του TorrentReactor επιτρέπει την πρόσβαση στα The Pirate Bay, KickassTorrents και Torrents.net.

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ιταλικό δικαστήριο διέταξε όλους τους παρόχους της χώρας να μπλοκάρουν την πρόσβαση στα domain names και τις IP-addresses των TorrentReactor.net και Torrents.net. Ωστόσο οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δεν το έβαλαν κάτω και μέσα σε 24 ώρες κατόρθωσαν να θέσουν σε λειτουργία το proxy site ‘come.in’ που παρακάμπτει τον αποκλεισμό και επιτρέπει την πρόσβαση στο Torrent Reactor.

Στην Ιταλία η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι εξαιρετικά δημοφιλής (στα 3 δημοφιλέστερα torrent sites) με περισσότερους από 600.000 επισκέπτες και 4.000.000 views κάθε μήνα. Με επίσημη ανακοίνωση της η TorrentReactor καλεί τους χρήστες να εκφράζουν την αντίθεση τους ενάντια στις συχνές προσπάθειες λογοκρισίας που λαμβάνουν χώρα:

“Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο οι χρήστες θα πρέπει να αντιτίθενται και η φωνή τους να ακούγεται. Ευελπιστούμε ότι στην Ιταλία και σε άλλες χώρες κάτι τέτοιο θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο.”

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται απαγόρευση του Pirate Bay στην Ιρλανδία!




To Pirate Bay από σήμερα δεν είναι διαθέσιμο στους Ιρλανδούς χρήστες του provider UPC. Όσοι προσπαθούν να το επισκευθούν, λαμβάνουν μία ενημέρωση ότι έχει μπλοκαριστεί κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Ο πάροχος δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση και προχώρησε στην απαγόρευση αυτή, κατόπιν της απόφασης του δικαστηρίου, η οποία προήλθε από καταγγελία της ένωσης δισκογραφικών εταιρειών της χώρας.

Το 2010 ο συγκεκριμένος πάροχος είχε αντιταχθεί σε παρόμοια απόφαση απαγόρευσης και κέρδισε την υπόθεση έναντι των δισκογραφικών εταιρειών.

Φαίνεται πως οι δισκογραφικές επανήλθαν με νέα καταγγελία εναντίον της UPC, σε αυτή την άτυπη "βεντέτα" και κέρδισαν την υπόθεση υποχρεώνοντάς τον να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Pirate Bay.

Στην Ιρλανδία εφαρμόζεται κάτι ανάλογο για πρώτη φορά, αλλά δεν είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζεται απαγόρευση μετά από εντολή δικαστηρίου, αφού υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο και Φινλανδία.

Ανάλογες απαγορεύσεις είναι μάλλον ανούσιες, αφού εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν.

Το Pirate Bay ξεφορτώνεται τους servers του και βάζει πλώρη για το "Cloud"!




Πριν από μερικούς μήνες (συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο) είχαμε αναφερθεί στα σχέδια της ομάδας του The Pirate Bay να στήσουν τον server της δημοφιλούς ιστοσελίδας στον ουρανό, έτσι ώστε να είναι πραγματικά απρόσβλητο από οποιασδήποτε μορφής επίθεση των αντιπειρατικών αρχών.

Τελικά, η ιδέα υλοποιήθηκε λίγο διαφορετικά, καθώς σήμερα ανακοίνωσαν ότι το Νο.1 torrent site στον κόσμο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά σε cloud servers, κρυπτογραφημένους και διασκορπισμένους σε όλο τον κόσμο, με μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη ταχύτητα, ανοσία σε επιδρομές των αρχών και προστασία των δεδομένων των χρηστών!

Η μεταφορά του The Pirate Bay σε cloud servers έγινε μέσα σε μόλις 5 λεπτά, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο η ιστοσελίδα δεν περιλαμβάνει αρχεία torrent αλλά μόνο magnet links για downloads των αρχείων, επομένως καταλαβαίνετε ότι η μεταφορά του σε άλλο cloud server μπορεί να γίνει άμεσα, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, οποιοσδήποτε θέλει να επιτεθεί ή να κλείσει τους servers του The Pirate Bay δεν έχει καμία ελπίδα, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να γνωρίζει που να πραγματοποιήσει το χτύπημα. Είναι σαν να επιτίθεται ταυτόχρονα σε όλα και σε τίποτα. Το χειρότερο σενάριο είναι το παρακάτω:

“Εάν η αστυνομία αποφασίσει να μας κυνηγήσει, δεν υπάρχουν servers για να κατασχέσει, αλλά μόνο ένα transit router (δρομολογητής) και ένα ρυθμιστή της κίνησης (load balancer). Όλη η σημαντική πληροφορία βρίσκεται αποθηκευμένη και backed-up σε εικονικούς servers που μπορούν να επαναγκατασταθούν οπουδήποτε στον κόσμο.

Στην έσχατη περίπτωση που ακολουθήσουν τα ίχνη σε μια νέα χώρα και βρουν τον προμηθευτή της υπηρεσίας cloud, το μόνο που θα πάρουν στα χέρια τους θα είναι κρυπτογραφημένα images. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι πολύ γρήγοροι, καθώς αν δεν υπάρχει επικοινωνία των servers με το load balancer για 8 ώρες, τότε κλείνουν αυτόματα και μπορούν να ανοίξουν μόνο από αυτούς που γνωρίζουν το κρυπτογραφημένο password”

Να σημειωθεί ότι οι τελικοί χρήστες δεν θα καταλάβετε καμία απολύτως διαφορά, απλά θα είστε πλέον σίγουροι ότι μπορείτε να βρείτε το The Pirate Bay ανοικτό κάθε στιγμή.

Πορτογάλος εισαγγελέας ανακηρύσσει νόμιμη την πειρατεία!




Ελπίζοντας να περιορίσει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά πειρατείας στην Πορτογαλία, η τοπική ομάδα αντι-πειρατείας ACAPOR κατάθεσε μήνυση στον Γενικό Εισαγγελέα το περασμένο έτος, εναντίων 2.000  διευθύνσεων IP που υποτίθεται ότι ήταν sharers αρχείων.

Aυτή την εβδομάδα ο Πορτογάλος εισαγγελέας ανακοίνωσε μια  απόφαση που σίγουρα δεν θα ευχαρίστησε την αντιπειρατική ομάδα ACAPOR. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν είναι ενάντια στο νόμο να μοιραζονται έργα που υπόκεινται στο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας για προσωπική χρήση, καθώς και ότι μια διεύθυνση IP δεν φτάνει για να προσδιορίσει έναν ένοχο.

Φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Η πειρατεία είναι παράνομη”, τα μέλη της ACAPOR παρέδωσαν αρκετά δεδομένα με τις διευθύνσεις IP των δήθεν «παράνομων»-sharers στο αρχείο στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα πέρυσι.

Το Τμήμα Ερευνών και Ποινικής Δράσης (DIAP) εξέτασε τις καταγγελίες και ο εισαγγελέας επέστρεψε με την απόφαση του αυτή την εβδομάδα. Σε αντίθεση με ό, τι πίστευε και ήλπιζε η ACAPOR, οι 2.000 διευθύνσεις IP δεν θα ληφθούν υπόψιν στο δικαστήριο. Το κερασάκι στην τούρτα για την ACAPOR, ήταν όταν ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι η ανταλλαγή αρχείων για προσωπική χρήση δεν είναι ενάντια στο νόμο.

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, και την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σαφώς μη-εμπορική.

H Google λογοκρίνει τα domains του Pirate Bay!




H Google, σιωπηλά έχει βάλει το Pirate Bay στη μαύρη λίστα των λογοκριμένων φράσεων αναζήτησης, χωρίς όμως να το έχει αποκλείσει εντελώς, τουλάχιστον όχι ακόμη, προφανώς στα πλαίσια των διεθνών πιέσεων για την πειρατεία.
 
Οι σελίδες του δημοφιλέστατου torrent tracker καταλογογραφούνται ακόμη από τη Google, αλλά ούτε η υπηρεσία Google Instant ούτε αυτή της αυτόματης συμπλήρωσης (Autocomplete) εμφανίζουν πλέον τα domains του Pirate Bay, συμπεριλαμβανομένων των thepiratebay.org, thepiratebay.com, και thepiratebay.se, ούτε σχετικές αναζητήσεις για αυτά.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες, αφού και πριν μερικούς μήνες, είχε προχωρήσει σε εκτεταμένη λογοκρισία σε σχετικές αναζητήσεις torrents και torrent sites.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για την παρακολούθηση του File Sharing!




Η κίνηση των υπηρεσιών διαμοιρασμού αρχείων όπως το BitTorrent, είναι δεδομένο πως παρακολουθείται από διάφορες εταιρείες, για λογαριασμό της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμπινχαμ της Αγγλίας, ανακάλυψαν πως η παρακολούθηση μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες ώρες, από τη στιγμή που κάποιος ξεκινήσει να κατεβάζει δημοφιλές υλικό.
 
Οι ερευνητές ανέπτυξαν software που προσομοιώνει τη συμπεριφορά ενός BitTorrent client και κατόπιν παρατήρησαν και κατέγραψαν τις συνδέσεις που έγιναν σε αυτό. Περίπου 40% των συνδέσεων έγιναν μέσα στις πρώτες 3 ώρες, ενώ η πιο αργή σύνδεση προγραμμάτων παρακολούθησης, έγινε μετά από 33 ώρες.
 
"Ο μέσος χρόνος μειώνεται όσο τα torrents βρίσκονται πιο ψηλά στη λίστα των δημοφιλέστερων, κάτι που σημαίνει πως η διαδικασία των παρακολουθήσεων των downloads, εξαρτάται άμεσα από το πόσο δημοφιλές είναι το υλικό", σημείωσαν οι ερευνητές.
 
Τα στοιχεία που συλλέγονται πάντως, φαίνεται πως δεν είναι αξιοποιήσιμα στο να στηρίξουν κατηγορητήριο, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, τα διάφορα προγράμματα παρακολούθησης συνδέονταν μεν στον client και διαπίστωναν πως υπήρχε δραστηριότητα διαμοιρασμού, δεν κατέγραφαν όμως τα αρχεία που μοιράζονταν.
 
Μεταξύ όσων παρακολουθούν τη δραστηριότητα του file-sharing, βρίσκονται οργανισμοί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, εταιρείες ασφαλείας, αλλά και κυβερνητικά εργαστήρια ερευνών.
 
Σχεδόν όλοι όσοι κατεβάζουν και μοιράζονται δημοφιλείς ταινίες και μουσική είναι καταγεγραμμένοι.
 
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ, πως όσα δήλωσαν οι ερευνητές είναι μάλλον αντικρουόμενα. Από τη μία, τα προγράμματα παρακολούθησης ανιχνεύουν τα αρχεία που μοιράζονται και με βάση το πόσο δημοφιλή είναι, ξεκινούν την παρακολούθηση και την καταγραφή των στοιχείων του χρήστη. Άρα γνωρίζουν τί μοιράζεται. Υποστηρίζουν όμως επίσης, πως τα προγράμματα διαπιστώνουν τη δραστηριότητα αλλά δεν καταγράφουν τα αρχεία.
 
Αφού γνωρίζουν ήδη τί διαμοιράζεται, τι σημαίνει "δεν το καταγράφουν";